Ingredience:
Korpus:
500 g mraženého nebo čerstvého špenátu
5 vajisek
220 g cukru krupice, špetka soli
100 ml slunečnicového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 balení prášku do pečiva
350 g polohrubé mouky
Krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce moučkového cukru
Marmeláda
Časová náročnost: 2 hodiny
Postup:
Čerstvý špenát rozmixujeme do hladkého pyré, mražený necháme rozmrznout, vymačkáme z něj vodu a také rozmixujeme.
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Vajiska rozklepneme do mísy, přidáme cukr a špetku soli a šleháme na nejvyšší rychlost dokud se nevytvoří hustá pěna. Do ní pomalu za stálého šlehání přiléváme olej. Poté do pěny opatrně vmícháme špenátové pyré, citronovou šťávu a mouku s kypřicím práškem.
Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme 45 - 50 minut v troubě vyhřáté na 175°C s ventilátorem.
Vychladnutou šlehačku a mascarpone dáme do mísy, přidáme cukr a šleháme dokud nebude krém hustý.
Vychladnutý korpus rozkrojíme napůl a vrchní část zkrojíme a rozdrobíme na mech. Poté potřeme marmeládou a krémem, přikryjeme druhou částí, potřeme zbývajícím krémem a posypeme mechem.
Přejeme dobrou chuť!